Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde yapılan açıklamalar dahilinde Koronavirüs pandemisine yönelik geliştirilen proje ve uygulamalar aşağıda yer almaktadır:

ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Bilge Demirköz'ün müdürü olduğu Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) tarafından savunma sanayii firmalarından Elektroland iş birliği ile geliştirilen, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu anısına "Cemil" adı verilen robot, kapalı alanların insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyonu amacıyla kullanılacak. Beş litrelik dezenfektan tankı ve 180 derece dönebilen püskürtme cihazının yanı sıra 8 saat kesintisiz çalışabilen ultraviyole lambalar ve merdiven çıkabilme becerisi sayesinde virüs ve mikroorganizmaları etkisiz hale getirmeyi hedefleyen robot mobil iletişim yapılabilen her alanda uzaktan kumanda edilebiliyor.

ODTÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak liderliğinde, ODTÜ Berimsel Ontoloji Laboratuvarı uzmanlarından Erdem Ünal, Onur Yeşil ve Tennur Baş tarafından hayata geçirilen Carnap isimli proje ile koronavirüs (Covid-19) araştırmalarına özel yapay zeka tabanlı bir arama motoru geliştirildi. Bu arama motoru; bilimsel araştırmalarda en sık karşılaşılan, binlerce makale ve veri arasında doğru kaynaklara zamanında ulaşabilme, analiz etme sorunlarını mevcut sistemlere göre çok daha etkili şekilde yapabiliyor.

ODTÜ Tasarım Araştırma ve İnovasyon Merkezi (ODTÜ Tasarım Fabrikası); tüm dünyanın yaşadığı pandemi sürecinde, başta bizler için ön saflarda çalışan sağlık çalışanları olmak üzere, insanlarla yüz yüze iletişim kurarak çalışmak zorunda olan bütün çalışanlar için bir koruma kalkanı olarak tasarlanan, tek malzeme ile lazer kesici veya el ile üretilebilecek siperlik; yüzeyler ile temasımızı azaltmaya çalıştığımız bugünlerde kapı kollarının el değmeden açılmasına, asansör düğmelerinin kullanılmasına olanak veren aparat gibi tasarımları hem üretiyor hem de üretim detayları ile çizimlerini ücretsiz olarak tf.metu.edu.tr adresinden paylaşıyor. Bu projeye ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi de, sahip olduğu 3 boyutlu yazıcılarla destek veriyor.

Yukarıda bahsi geçen konularla ilgili haberler için; https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/odtuden-pandemiyle-mucadeleye-yuksek-teknolojili-robot-ve-yazilim-destegi/1801566 ve https://basinda.metu.edu.tr/images/basin/1520132699_1.jpg adresleri ziyaret edilebilir.

ODTÜ olarak,  ilk andan itibaren Koronavirüs’e karşı gerekli önlemleri alıyor ve bu doğrultuda; tüm üniversite paydaşlarını, e-postalar vasıtasıyla, ODTÜ’de yürütülen koruma ve mücadele önlemleri hakkında bilgilendiriyoruz. Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek üzere video ve bilgi notları hazırlayarak sosyal medya hesaplarımız  ve web sitemiz aracılığıyla sunuyoruz. Bu kapsamda, Koronavirüs’ün ülkemizde ilk görüldüğü günlerde Türkçe ve İngilizce olarak yayımladığımız, Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Müslüm İlgü’nün katılımıyla hazırladığımız bir video (https://www.youtube.com/watchv=SdNSx3uDU0A) iki buçuk milyon kişiye ulaştı.

YÖK tarafından üniversite öğrencilerinin açık erişimine sunulan YÖK Dersleri Platformu'nda, ODTÜ akademisyenlerince hazırlanan ders kitaplarını ve videoları paylaşarak ders kitaplarının yanında bazı derslerin videolarının da ilk kez platformda yer almasını sağladık.

 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Döneminde Hazırlık Okulu, Ön-Lisans, Lisans ve Lisansüstü derslerde 23 Mart 2020 tarihinde başlayan uzaktan öğretim sürecini asenkron ve senkron ders geliştirme yöntemleri ile sürdürüyoruz. Asenkron ders seçeneğinde ODTÜClass sistemi üzerinden ders notları, sunumlar, okuma dosyaları, ödevler ve diğer kaynaklar haftalık şekilde sunuluyor, yine ODTÜClass forum servisi aracılığıyla öğrencilerle asenkron etkileşimli tartışmalar yapılabiliyor. Senkron ders seçeneğinde ise; uzaktan eğitim için kullanılan yöntemleri Türkçe ve İngilizce olarak tanıtmak üzere özel hazırlanan internet sayfasını (https://its.metu.edu.tr/uzaktanegitim/) tüm üniversitelerin kullanımına açarak bu özel uygulamalar için tanıtım filmleri hazırladık. 

ODTÜ Açık Ders Malzemeleri; akademisyenler, öğrenciler ve kendini geliştirmek isteyen herkese ücretsiz ve açık eğitim materyalleri sunuyor. Çeşitli ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen; işletme, finans, mimarlık, temel ve sosyal bilimler, eğitim, mühendislik, yabancı diller gibi alanlarda İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan 158 dersi erişime sunan ODTÜ ADM’ye https://ocw.metu.edu.tr/lang=tr adresinden ulaşılabilir.

 Uzaktan eğitim platformlarımızla ilgili habere https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/odtu-odullu-dijital-sistemiyle-uzaktan-egitimde-fark-yaratti/1818859 adresinden ulaşılabilir.

ODTÜ YDYO Modern Diller Bölümü öğretim görevlisi Jason Steinberg tarafından yaratılan “Donut” İngilizce Konuşma uygulaması ile cep telefonu üzerinden istenilen zamanda İngilizce konuşma pratiği yapılabiliyor. Kelime ve cümlelerin doğru telaffuzu, yapılan yanlışların takibi, yapılan konuşmaların farklı sözcüklerle yeniden yapılandırılması gibi özelliklerin yer aldığı uygulama; uzaktan öğretim sürecinde İngilizce konuşma ve yazmaya yönelik kolay ulaşılabilir bir çözüm sunuyor.

ODTÜ olarak, koronavirüs salgını nedeniyle örgün eğitimin ve yükseköğretim kurumları sınavının ertelenmesi doğrultusunda tanıtım faaliyetlerinde de değişiklik yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik;  lise öğrencileri ve ailelerine yönelik internet üzerinden canlı tanıtımlara başladık. Lise öğrencilerinin evde kaldıkları bu dönemde, ODTÜ olarak üniversite tanıtımlarını canlı yayınla internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ayrıca lise öğrencilerinin üniversite hayatı ve meslek seçimleri ile ilgili sorularını da cevaplandırarak sunumlara katılmak isteyen lise öğrencilerine, canlı gerçekleştirilen sunum programlarını sosyal medya hesaplarımız ve web sayfamız üzerinden paylaşıyoruz (Canlı yayında genel tanıtım sunumumuzun kaydına https://www.youtube.com/watch?v=7a4vGUJ0HIo adresinden ulaşılabilir.)

ODTÜ tarafından geliştirilen çevrim içi eğitim portalı Bilgeİş Projesi; programlama, bilişim, tasarım, pazarlama, iletişim, kişisel gelişim, fotoğraf-video gibi alanlarda kendini geliştirmek isteyen herkese açık 100 çevrim içi ders sunuyor. Uzmanlar tarafından verilen eğitimleri eksiksiz tamamlayan kullanıcılar, ODTÜ tarafından onaylı sertifika almaya hak kazanıyorlar. Tamamen ücretsiz olan ve şimdiye dek 160 bin kişiye ulaşan Bilgeİş kapsamındaki derslere https://bilgeis.net/tr adresinden ulaşılabilir.


Son Güncelleme:
08/05/2020 - 16:43