ODTÜ Biyolojik Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem liderliğinde, ODTÜ Teknokent şirketlerinden NANOBİZ Teknoloji A.Ş., Savunma Sanayii Başkanlığı desteğiyle geliştirilen yüksek hassasiyetli moleküler test olan LAMP4U kitleriyle Covid-19 tanısı sahada ve hızlı olarak yapılabilecek. Direkt hastadan alınan örneklerle çalışacak olan sistem, 60 dakika altında verilebilen testin sonucunu anlık olarak cep telefonları üzerinden kayıt altına alabiliyor (https://basinda.metu.edu.tr/2020-04-11/1730935).

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akdağ, gönüllü araştırma ekibiyle beraber Koronavirüs tedavisinde de kullanılan sıtma ilacı Klorokin'i sentezlemeyi başardı (https://basinda.metu.edu.tr/2020-04-14/1733312).

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Prof. Dr. Mayda Gürsel, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleriyle ortak çalışma yürüterek yeni koronavirüsün açıklanan genetik dizilerini kullanarak aşı geliştirmek üzere çalışıyor (https://basinda.metu.edu.tr/2020-04-09/1728164).

ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren 23 kişilik araştırma ekibinden oluşan Inofab tarafından geliştirilen solunum fonksiyon testi Spirohome, KOAH ve kistik fibrosis hastalarının akciğer değerlerini rahatça ölçmesi ve takip edebilmesi için tasarlandı ve hastaların hastaneye gitme sıklığını azaltmayı hedefliyor (https://basinda.metu.edu.tr/2020-04-21/1743342 - https://basinda.metu.edu.tr/2020-04-21/1743343).

ODTÜ Teknokent, Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıkların, özel şirketlerin paydaşlığı ile yola çıkan ve koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan problemlere çözümler üretmek misyonuyla gerçekleştirilen Coronathon Türkiye'nin paydaşları arasında yer alarak destek sağladı. 48 saat gibi kısa bir sürede, koronavirüs salgınına karşı farklı alanlarda fikirler geliştirilmesi amacıyla organize edilen Coronathon Türkiye'de yarışan yaratıcı fikirlerden, ODTÜ Teknokent şirketleri Geodo Teknoloji ve NeoAnka'nın projeleri ödüle layık görüldü: Geodo Teknoloji, Denk Information Technologies işbirliğiyle CoroWarner fikrini hayata geçirdi. Bu fikir, Covid-19 için testi pozitif çıkmış bir kişiyle herhangi bir açık ortamda sosyal etkileşime girenleri anlık ve anonim olarak ve ayrıca anonimliği koruyarak uyaran bir mobil uygulama. * NeoAnka şirketi tarafından geliştirilen ozeldoktorum.com ise Covid-19 şikayetleri dışında sağlık şikayetlerinin doğru uzmanlık branşına iletilecek şekilde sınırlandırılması ve ilgili uzmanlık branşından hekim ile hastaların çevrim içi görüşme yapmasını sağlayan yapay zeka destekli bir uygulama (https://basinda.metu.edu.tr/19-04-2020).

ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Evreka, şehir temizliği/dezenfeksiyon/sterilizasyon alanlarındaki küresel tecrübeleri ışığında, bu kriz atlatılana kadar, hem operasyonlara hem de insanlara hitap eden teknolojilerini ilgili tüm kurum ve kuruluşlara tamamen ücretsiz sağlayacak (https://basinda.metu.edu.tr/19-04-2020).

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Coremate, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek ve ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik; yapay zeka, yüz tanıma ve kişi ateş ölçümü ile güvenlik ve kamusal izolasyon desteği sunuyor. Şirket bu projesiyle TÜBİTAK Covid 19 ile Mücadele Çağrısı kapsamında destek görmeye de hak kazandı.
(http://odtuteknokent.com.tr/tr/haber/tubitak-covid-19-ile-mucadele-cagri...)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Büyütech, Medya Sunucusu ile uzaktan sağlık uygulamalarında, medya transferi için gerekli tüm altyapıyı sunmaktadır.
(www.buyutech.com.tr)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Parabol Yazılım, sağlık çalışanlarının ve dezavantajlı konumdaki kişilerin (yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan kişiler) ihtiyaçlarını karşılamak için teslimat yapan organizasyonların koordinasyonlarını sağlayacak harita tabanlı yazılım hizmeti sunmaktadır.
(https://paraboly.com/)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden ISSD Bilişim, COVID-19 salgınında, sağlık sektöründeki mal (ilaç, aşı, tıbbi malzeme, temel ihtiyaç malzemeleri) taşımacılığı süreçlerini planlayarak bu süreçlerin hızlı, doğru ve etkili bir biçimde tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu sayede insan kaynağından, maliyetten ve zamandan tasarruf edilecektir. Sistem, kaynak ve talebi bir araya getirmesiyle, dağıtım süreçlerinin kolayca kontrol edilmesini sağlayacaktır.
(www.issd.com.tr)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Labrsi Networks, açık kod dünyasında her amaca yönelik çeşitli çözümlerin başında kullanım yaygınlığı olarak VPN araçları hizmetleri sunmaktadır.
(www.labrisnetworks.com)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Geosys, ATLAS Uygulaması ile 2013 yılından bu yana günümüze TUCBS kapsamında ulusal ölçekte kurumsal coğrafi verilerin yönetim ve paylaşım altyapısını sağlamaktadır. COVID19 kapsamında ise Türkiye İl Dağılımları ve Küresel Zamana Dayalı Veriler eklenmiştir.
(https://basic.atlas.gov.tr)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden ePttAVM, T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından alınmış olan karar doğrultusunda ePttAVM ücretsiz olarak maske taleplerini karşılıyor
(https://maske.epttavm.com/)

ODTÜ TEKNOKENT şirketleri Esen Sistem Entegrasyın tarafından geliştirilen Mobil Teletıp Uygulaması ile, salgın sırasında güvenli triyaj ve karantinada uzaktan gözetleme, merkez hastanelerin yükünün azaltılması, uzman doktorlara erişim ve uzaktan sağlık hizmetinin devamlılığı için kullanılabilmektedir.
(https://www.esensi.com.tr/)

ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden Simsoft tarafından geliştirilen Simovate, yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen simülasyon çözümü sayesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı hastanelerin kriz planlamalarını önceden simüle etmesi ve alınacak önlemleri belirlemesi mümkün oluyor. Türk savunma sanayisine yazılım konularında çözümler sunan Simsoft Bilgisayar Teknolojileri, oluşturduğu birikimi sağlık sektörüne yansıtmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
(https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/salginla-mucadeleye-simulasyon-...)


Son Güncelleme:
07/05/2020 - 22:30