Asenkron ve Senkron Ders Geliştirme

Uzaktan eğitimde kullanılmak üzere ders materyali hazırlamak için asenkron ve senkron araçlar ile ilgili eğitim videoları hazırlanmıştır. 


ASENKRON DERS SEÇENEĞİ

ODTÜClass üzerinde tüm dersler açıktır ve kayıtlı tüm öğrenciler de ODTÜClass ile derslerine erişebilir durumdadır. Ders notları, PPT sunumlar, okuma dosyaları, ödevler ve diğer kaynakları haftalık şekilde öğrencilerinize sunabilirsiniz. Öğrencilerinizle ODTÜClass forum servisini kullanarak asenkron etkileşimli tartışmalar da gerçekleştirebilirsiniz.

Derslerinizin önceden video kaydını yapıp sunabileceğiniz çok çeşitli araçlar bulunmaktadır. Ücretsiz ve kolay kullanılabilir seçeneklerden olan Screencast-O-Matic yazılımı ile bilgisayarda anlattığınız dersin ekranları ve kendinizin webcam görüntüsü ile ders videosu hazırlamaya yönelik süreci adım adım anlatan eğitim videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

Bilgisayar Ortamında Ekran Kaydı ile Ders Videosu Oluşturmak ve ODTÜClass'a Yüklemek

Bu eğitimde, ücretsiz indirip kullanabileceğiniz  Screencast-O-Maticyazılımı ile ders notlarınızı ve ders anlatımınızı birleştiren ders videolarınızı nasıl hazırlayabileceğiniz ve bunları ODTÜClass’a nasıl yükleyebileceğiniz adım adım anlatılmaktadır. 
Yazılımın kısıtları nedeniyle bir video en fazla 15 dakika uzunluğunda olabilmektedir. Derslerinizi 15 dakikalık bölümler halinde hazırlayabilirsiniz. Küçük bölümler öğrencilerinizin dersi takip etmesini de kolaylaştıracaktır.

Bilgisayar Ortamında Ekran Kaydı ile Ders Videosu Oluşturma ve ODTÜClass'a Yükleme Eğitimi: https://youtu.be/8c9mYC-9zSA

 

ODTÜClass’ta H5P ile Etkileşimli Video Hazırlamak

Bu eğitimde, ODTÜClass’ta bulunan H5P (Interactive Content)yazılımı ile hazırladığınız videoları etkileşimli materyallere dönüştürme adım adım örneklerle anlatılmaktadır. 
Bu yöntem ile video temelli ders kaynaklarının izlenip izlenmediğini kontrol edebilir, süreç içi değerlendirme yapabilirsiniz.

ODTÜClass’ta H5P ile Etkileşimli Video Hazırlama Eğitimi: https://youtu.be/acsyMwpjzG0

 

Akıllı telefon veya Tablet ile Slaytların Üstüne Ses Kaydederek Ders Videosu Oluşturmak

Bu amaçla, akıllı telefonunuz için PowerPoint uygulamasını indirin (iPhone için lütfen tıklayınız / Android için lütfen tıklayınız). PowerPoint, slaytları göstermenize ve slaytlara yazmanıza olanak tanır. Bu nedenle, slaytları beyaz tahta olarak kullandığınız ve üzerine parmağınızla veya varsa kalemle yazdığınız videolar oluşturmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Bir Android telefonunuz varsa (yani bir iPhone veya iPad'iniz yoksa), ekranda gördüklerinizin bir videosunu oluşturmak için bir yazılım indirmeniz gerekir. Ekran Kaydedici'yi Google Play Store'dan indirmek için lütfen tıklayınız.

iPhone veya iPad kullanıcılarının (iOS 11 veya daha yeni bir sürümü yüklediklerinde) ekran kayıt özelliği yerleşik olarak bulunduğundan, herhangi bir uygulama indirmeleri gerekmez. Ekranınızı nasıl kaydedeceğinizi öğrenmek için buradaki talimatları uygulayabilirsiniz.

Not: Videonuzu oluştururken herhangi bir mesajın ekranda görünmesini önlemek için telefonunuzu uçak moduna almanız gerekir. 

Bu yöntemle Prof. Dr. Altuğ Özpineci tarafından hazırlanan örnek ders videosu: https://www.youtube.com/watch?v=Iq6TP67PGE8

Creating a Lecture Video with Slides and Audio Using Android Phone: https://youtu.be/Yxf95Jia2-M

Recording Slides with Audio Using iPhone: https://youtu.be/tAo9KtcLLRg

 

Cep Telefonu ve Kağıt - Kalem ile Ders Anlatım Videosu Hazırlamak

Sınıfta çoğunlukla tahtada anlatım yapılan dersler için bir masada kağıt, kalem ve cep telefonu kullanarak ders videosu da hazırlayabilirsiniz. Cep telefonunuzu uygun bir yere sabitleyerek video kaydı yapıp hazırladığınız videoyu Youtube’a yükleyip ODTÜClass üzerinde paylaşabilirsiniz.
Videonuzu etkileşimli hale getirmek için bu h5p uygulamasını kullanabilirsiniz: H5P ile Etkileşimli Video Hazırlama Eğitimi
Bu yöntemle Prof. Dr. Altuğ Özpineci tarafından hazırlanan örnek video: https://youtu.be/8YTzxEztUPI

 


SENKRON DERS SEÇENEĞİ

Senkron seçeneğin kullanımı için çok değişik araçlar bulunmakla beraber ODTÜ Öğretim Teknolojileri Destek ofisimiz farklı araçlar ile ilgili kullanım videoları hazırlamıştır. 

 

Senkron Araç-1: Blackboard Collaborate

Aynı anda 250 kişiye kadar oturum açılabilen BlackBoard Collaborate seçeneğine ODTÜClass içinden erişebilirsiniz. Kampüs lisans sayısı kısıtı nedeniyle oluşan yoğunluktan oturum açmakta sorun yaşarsanız diğer seçenekleri de kullanabilirsiniz.

Blackboard Collaborate Uygulaması ile ODTÜClass Üzerinden Senkron Ders İşlemek: https://youtu.be/6AO_KRqEjUA

 

Senkron Araç-2: BigBlueButton

BigBlueButton seçeneğine ODTÜClass içinden erişebilirsiniz. BigBlueButton yazılımının kullanımı ile ilgili eğitim videosuna bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

BigBlueButton Uygulaması ile ODTÜClass Üzerinde Senkron Ders İşlemek: https://youtu.be/wo_B5-MsApI

 

Senkron Araç-3: Cisco WebEx

Uzaktan eğitim sürecinin başlatılması ile birlikte derslere ek olarak yaşanabilecek çevrim içi toplantı ve web konferans ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Cisco webex uygulaması geçici bir süre için Üniversitemiz kullanımına açılmıştır. Bu uygulamaya kayıtlı kullanıcılar toplantı oluşturabilmekte ve kayıtlı olmayan kişileri toplantıya davet edebilmektedir.

Başvuru için öncelikle https://bidb.metu.edu.tr/forms/cisco-webex-kullanimi adresindeki ön kayıt formunun doldurması gerekmektedir. Forma ODTÜ kullanıcı kodunuz ve parolanız ile erişebilirsiniz. Ön kayıt formu öğretim üyelerimizin erişimine açıktır. Şu aşamada araştırma görevlileri ve yarı-zamanlı öğretim üyelerinin erişimleri bulunmamaktadır.
Kayıt onayı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yapıldıktan sonra alacağınız e-postadaki bağlantı ile parolanızı oluşturabilir, https://metu.webex.com adresinde sol taraftaki menüden programı indirebilir ve toplantı başlatabilirsiniz.
Cisco WebEx kullanımı için Uzaktan Eğitim İçin Cisco Webex sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Senkron Araç-4: Microsoft Teams

Sohbet tabanlı ekip çalışma platformu Microsoft Teams, ortak belge üzerinde birlikte çalışma, farklı konularda ekip içinde görüş paylaşma, grup konferans görüşmesi yapma, toplantı notlarını paylaşma gibi özelliklere sahiptir. 

Üniversite öğrencileri ve akademik personel Microsoft Teams'i ücretsiz olarak kullanabilmektedirler. "Microsoft Teams Uygulaması Kullanımı" ve "ODTUClass Üzerinde Microsoft Teams Uygulaması ile Senkron Ders Etkinliği Oluşturmak" videolarını izleyerek kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Ayrıca, Microsoft Teams'in kullanımı konusunda Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın hazırladığı sayfayı kontrol edebilirsiniz: Microsoft Teams Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Microsoft Teams Uygulaması Kullanımı: https://youtu.be/CLtS_n7ZCLs

ODTUClass Üzerinde Microsoft Teams Uygulaması ile Senkron Ders Etkinliği Oluşturmak: https://youtu.be/v1c-pAm10Rs

 

Senkron Araç-5: ZOOM

Ücretsiz olarak erişilebilir bir senkron oturum açma aracı olan ZOOM basit ve kolay kullanım özelliklerine sahiptir. Bu yazılımın kısıtı bir oturumda en fazla 100 kullanıcıya kadar destek vermesi ve her bir oturumun en fazla 40 dakika sürmesidir. 40 dakikadan uzun sürecek durumlarda yeni oturum açılıp 40 dakika daha kullanmak mümkündür.

Zoom Yazılımı ile ODTÜClass Üzerinden Senkron Ders İşlemek: https://youtu.be/vcViqVqsu38